maanantai 26. tammikuuta 2015

Puutarha mietiskelyjä.

Miun ajatukset harhailee jo keväässä ja kesässä. Olen aina inhonnut kevättä. Mutta nyt oikein odotan sitä! Syypää tähän mielenhäiriöön taitaa olla tuo lumen peittämä piha. Vihdoin on kunnon oma iso piha, jossa mahtuu lasten kanssa leikkiä ja saa kasvatettua omaa hyötypuutarhaa. Tammikuu lähenee loppuaan ja kevät on ihan kohta täällä. Mitä te laitatte tänä vuonna kasvimaalle kasvamaan? Ensimmäisiä siemeniä pitäisi varmaan jo ensikuussa laitella alulle, ainakin suunnitelmavaiheeseen. Tänä vuonna haluan ainakin perehtyä parsa- ja kukkakaalin kasvattamiseen. Viime kesänä kasvit olivat vähän hunningolla, joten parsakaaleista ei oikein satoa tullut. Viime kesänä ei malttanut iltaisin lähteä Aholasta pois, istuttiin isännän kanssa iltaisin hämärään asti ulkona ja suunniteltiin tulevaa. Tulevana kesänä ei onneksi tarvitse lähteä mihinkään, voi vaan nauttia ja olla. 

Vähän fiilistely kuvaa viime kesältä. Mikä ihana vihreys!

torstai 15. tammikuuta 2015

Pesutilat etenee.

Pesutiloista en olekkaan kirjoitellut aikaisemmin. Tiistai-aamuna huristeli betoniauto pihaan ja saatiin valu lattiaan. Tämän vuoden remppahommat on vihdoin käynnistynyt! 

Tehdään siis suihku, kodinhoitohuone ja vessa entiseen oppilaiden eteiseen. Tämä tuntui järkevältä ratkaisulta siksi, että siihen sai kaikkein fiksuiten rakennettua märkätilat ja kodinhoitohuoneeseen saatiin oma uloskäynti. Kaikista järkevintähän olisi ollut rakentaa lisäsiipi märkätiloille, mutta tällä kertaa ei budjetti antanut periksi. Saunaa meille ei tule sisälle, ehkä sitten joskus saamme ulkosaunan. 


Hommahan lähti liikkeelle samalla tavalla kuin kaikissa muissakin huoneissa. Lastulevyt pois seiniltä, lattiasta muovimatto ja lattialaudat irti, purut ja koolaukset pois.


 Seuraavaksi isäntä muurasi lecaharkoista tulevien seinien alareunat. Hirren ja harkon väliin jätettiin muutaman sentin ilmarako. Rakennamme siis uudet seinät hirsiseinien sisään. Näin ei kosteuden pitäisi päästä mitenkään hirsiin.






 Lattiaan laitettiin lecasoraa jonne putkimies veti tulevat viemäröinnit ja putket. Päälle tuli finnfoam ja raudoitus. Raudoitukseen kiinnitettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Kaiken tämän päälle valettiin 10cm paksu betoni. Nyt odotellaan n.12viikkoa että lattia kuivuu. Sillä aikaa vaihdetaan kodinhoitohuoneen ikkunat ja tehdään seinät valmiiksi. 





Kosti totesi jo keskiviikko-aamuna "Höh, ei vieläkään valmis! Milloin me päästään suihkuun!?". Vielä muutama kuukausi käytetään mummilan ja mukkilan suihku- ja pyykkipalvelua. 



.. Tuntuu, että olen tunnollisesti ottanut joka työvaiheesta kuvia, mutta en löytänyt kuvaa vaiheesta kun lattia oli täynnä lecasoraa. Muistutus vanhaa remontoijalle; Ottakaa paljon kuvia! Niitä ei voi koskaan olla liikaa. 





sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Sunnuntaita.

Tuuli tuivertaa ulkona ja tässä koneella istuessa tuli Heli Laaksosen runo vastaan. Aivan ihana. 

Jokane vanh talo

o hyvän toivon niämi.
Jokane vanh akkuna huuta:
Mul o ollu onni mukan!
Jokane vanh ovi juhli
Olen kohtalon lempilaps!

Tuli ei viäny
myrsky ei hävittäny
sota ei painanu polvilles
ei uure mailman
uus tuul puhaltanu
kartalt karoksi.

Hyvä tuuri tarttu.

Jokane ko rakasta
vanha talo
saa palan siit ilost
Piän tilkku onnettare
silkkihame helmast
o sil tyyny al ain.

Rauhallista sunnuntain jatkoa!


lauantai 3. tammikuuta 2015

Ennen ja jälkeen osa 1.


Vielä vähän ennen ja jälkeen kuvia..





















Kyllä se siitä valmistuu.. Omalla painollaan.

perjantai 2. tammikuuta 2015

Listoitusta.

Vähän jälkikirjoitusta listoituksesta.
 Vanhat kattolistat saadaan varmaankin riittämään, mutta jalkalistoja ei ollut läheskään tarpeeksi. Minne lie haloiksi laitettu. Kostin huone saatiin listoitettua vanhoilla listoilla, mutta sitten olikin pulma mistä saadaan yhtä leveää ja näyttävää listaa. Kunnon puulistat ei ole kuitenkaan mitään halpaa tavaraa. Isäntä päätti mennä käymään Ruokolahdella yhden sahurin luona. Sieltäähän niitä listoja löytyi metrikaupalla valmiina. Ja melkeinpä samanlaisia kuin vanhat listat! Ne listat mitä ei ollut valmiina, niin sahuri lupasi valmistaa lisää ja soittaa sitten kun listat olisi noudettavissa. Ja mikä parasta saatiin listat ainakin puolta halvemmalla mitä ketjuliikkeissä. Kannattaa välillä tsekata ne paikalliset pienyrityksetkin!


Vanhoista lattialistoista rapsuteltiin vanhat maalivalumat pois ja putsattiin. Listat maalattiin kerran samalla sävyllä ja ne oli juuri sopivasti elämää nähneet meille.

Kattolistat maalaattiin Maalarin valkolakalla ja jalkalistat Helmellä. Jalkalistojen sävy otettiin vanhoista listoista. Tuon vihreän alla oli vielä siniseen taittuva tummanharmaa ja ruskea kerros, mutta päädyttiin vihreään. Ehkä sitten tupakeittiöön ja eteisaulaan sitä tummanharmaata?




Jalka- ja kattolistojen alle laitettiin kuittipaperit estämään pahimmat viimat.


Vanhaa listaa:


Uutta listaa:



Muuriseinältä jätettiin nuo karapuut ja muurin seinän rosoisuus ronskisti näkyviin. Meidän mielestä kaiken ei tarvitse olla niin sliipattua. Vanhoille ovien peitelistoille eikä oville tehty mitään muutakuin pestiin. Katsotaan, että maalataanko ne sitten samalla kun ikkunan pokatkin maalataan. Nyt ne sopivat hyvin yhteen, molemmat yhtä rapistuneita. 

Joskus kun sitä rahaa ilmestyy tarpeeksi, niin vaihdetaan katkaisijat, pistorasiat ja sähköjohdot aikaansa sopivammaksi.