keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Sisäilmapaholainen.

Koko ajan uutisoidaan enemmän ja enemmän kuinka päiväkoteja ja kouluja lakkautetaan löytyneen homeen tai huonon sisäilman takia. 

Joko on tehty liian tiiviitä taloja, joissa ei ilma kulje mihinkään suuntaan ja sitten sitä koitetaan parannella ilmanvaihtokoneilla. Tai sitten rakennetaan liian nopeasti että rakenteet eivät kerkeä kuivumaan. Joka tapauksessa useimmat sisäilmaongelmat löytyvät ns.muovipussi taloista. Talot eivät hengitä, eikä hengitä ihmiset siellä sisälläkään.. ainakaan kunnollista sisäilmaa. 

Uudet talot yritetään rakentaa nopeasti, tietenkin säästösyistä, ettei rakenteet kerkeä kunnolla kuivumaan. Olisikohan järkevämpää rakentaa hitaasti ja kunnolla ja välttyä näin tulevilta terveyskuluilta? Miten paljon menekään rahaa, kun aletaan hoitamaan lasten ja henkilökunnan huonosta sisäilmasta johtuvia sairauksia? 

Mietin eikö näillä päättäjillä ole omia lapsia? Onko heidän lapset ns.terveissä rakennuksissa hoidossa ja koulussa? Eikö kukaan ajattele, että jos 1,5vuotiaana päiväkodissa altistuu huonolle sisäilmalle/homeelle siitä saa kärsiä koko elämänsä? 

Lopetin päiväkodin siivouksen juurikin tuon paholaisen huonon sisäilman takia. Pari viikkoa seurailin olojani, enkä aluksi niitä millään osannut yhdistää huonoon sisäilmaan. Tai en voinut uskoa, että ne johtuisi siitä, talo on nimittäin vain reilu kolme vuotta vanha! Ihmettelin miksi päiväkodilla oli aina hieman kummallinen olo, aamuisin naama oli kuin turvonnut pullataikina, sormet oli niin turvoksissa etten saanut käsiä nyrkkiin, silmät vuosi, päätä koski ja ääni meni. Joka aamu lapset tulivat tietenkin innoissaan herättämään ja oli kamalaa vastata että äiti on kyllä hereillä mutta en vain saa silmiä auki. Jossain vaiheessa Kosti alkoikin kysymään että äiti etkö sinä saa silmiä auki?
Nämä kaikki oireet siitä kun siivosin päiväkotia max.2,5tuntia päivä. Miten ne työntekijät ja lapset jotka joutuvat olemaan siellä koko päivän? Miten he voivat? 
Eihän tietenkään kaikki oirehdi samalla tavalla, jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Mutta kaikki jotka vähänkään tuntevat minua, tietävät etten turhasta valita. Enää minun ei tarvitse onneksi siivota siellä, mutta tuntui kurjalta laittaa joku muu sinne oirehdittavaksi. Ylipäätänsä tuntuu kamalalta että asialle ei tehdä mitään, muutakuin mittaillaan ja ihmetellään kun ei ymmärretä mistä tuo voi johtua. 

Eikä kyse ole vain tuosta päiväkodista. Melkeinpä joka kunnasta löytyy päiväkoti, koulu tai muu julkinen rakennus joka potee samaa ongelmaa. Miten kauan odotellaan ennenkuin ongelmaan havahdutaan ja se poistetaan? Työntekijät joutuvat lopettamaan aikaisemmin työnsä tai vaihtamaan työpaikkaa, pahimmassa tapauksessa jopa alaa. Lapset altistuvat joka kostautuu viimeistään siinä vaiheessa kun he ovat työikäisiä.

Olen niin onnellinen, että ollaan tekemässä itsellemme hengittävää taloa. Käydään joka nurkka läpi, että varmasti kaikki on kunnossa ja onneksi lapsemme saa kasvaa kodissa jossa on raikas sisäilma (jos ei nyt muutamia villakoiria lasketa;)). 

3 kommenttia:

 1. Hyvä Veetu! Puhut niin täyttä asiaa ja oon kyllä samaa mieltä siun kanssa! Kokemusta löytyy noissa kaikissa kertomissasi asioissa!

  VastaaPoista
 2. Huh mitkä oireet ja vain 2,5 tunnin oleilulla siellä :( Kyllä kovasti itseänikin kummastuttaa tää nykyrakentaminen ja -saneeraaminen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jos 2,5tunnin oleilulla saa noin pahat oireet, niin mitä ihmettä siellä on noin pahasti pielessä? :( Toivottavasti alkaisivat nyt pian tutkimaan sitä paremmin.

   Poista